Omgaan met werkstress: Werkstress negeren is een aanslag op het lichaam

Omgaan met werkstress: Werkstress negeren is een aanslag op het lichaam
Omgaan met werkstress: Werkstress negeren is een aanslag op het lichaam

Werkstress is een grote bedreiging voor de gezond. De één kan beter omgaan met stress dan de ander. Het is vooral belangrijk om stresssignalen niet te negeren. Hoe langer u met stress door blijft lopen, hoe erger de klachten kunnen worden. Daarmee vergroot u de kans op een burn-out.​

‘Gezonde’ werkstress

Op het werk kunnen er perioden zijn dat het drukker is. Het is dan even aanpoten. De werkdruk, die u op dat moment hebt, zorgt ervoor dat u geconcentreerder bent dan anders en daardoor goed kunt functioneren. Zodra de werkdruk afneemt, zal het lichaam weer herstellen. Dit is ‘normale’ en gezond werkstress.

‘Ongezonde’ werkstress

Wanneer werkstress vaker voorkomt of langer voortduurt, wordt ‘gezonde’ stress ‘ongezond’. Het lichaam kan uit balans raken. Er wordt dan meer van het lichaam gevraagd, dan dat het aan kan. Dat hoeft niet altijd lichamelijk belasting te zijn. Geestelijke belasting weegt vaak veel zwaarder.

Klachten werkstress

Bij werkstress gaat het niet alleen om de situatie maar ook de wijze waarop er met de situatie wordt omgegaan. Mensen die perfectionistisch of ambitieus zijn of moeilijk ‘nee’ kunnen zeggen, nemen snel te veel hooi op hun vork. Met allerlei lichamelijke en geestelijke klachten van dien, zoals slecht slapen, minder weerstand, somber en prikkelbaar zijn, slecht functioneren, meer of weinig eten en / of negatieve en angstgedachten.

Uw hart luchten?

Merkt u dat u de werkdruk niet meer de baas kunt blijven? Durft u uw werkgever om welke reden dan ook niet te benaderen? Neem contact met mij op!

Ik ga u niet bemoederen met allerlei adviezen. Door uw verhaal aan mij te vertellen, komt u er vaak zelf achter wat voor u de beste oplossing is.

 

 

Verander vandaag nog,
vraag Charles om advies!
Ik nodig Charles uit voor een vrijblijvend maar verhelderend gesprek