Leiderschap en coachen: functies die elkaar (soms) uitsluiten

Leiderschap en coachen: functies die elkaar (soms) uitsluiten
Leiderschap en coachen: functies die elkaar (soms) uitsluiten

Teamleiders lijken er steeds vaker voor te kiezen om hun team meer te gaan coachen. Echter, tussen een team leiden of coachen zit een (groot) verschil. Een leider moet een richting aangeven en keuzes maken. Bij een coach moeten werknemers zelf een weg kiezen en met ideeën en oplossingen komen. Mijn advies is dan ook, ga als manager / teamleider niet je eigen team coachen. Laat het coachen over aan een coach. Leiderschap en coachen gaan niet (altijd) hand in hand.

Leider: stuurt en delegeert

Een goede leider beschikt over een diversiteit aan leidinggevende kwaliteiten waartussen hij of zij snel kan schakelen. Als je een team dient te leiden, moet je direct zijn, duidelijke opdrachten geven (sturen en delegeren), kwaliteitsprocessen bewaken initiatieven nemen (ondernemend), objectief evalueren en knopen doorhakken. Elke leidinggevende dient boven zijn team te staan. Dat is niet mogelijk als hij of zij ook een team gaat coachen.

Coach: helpt en vertrouwt

Coachen kan het leiderschap niet vervangen. Een coach zoekt naar een balans in een team en helpt en adviseert de teamleden daar waar nodig is. Er is geen afstand tussen een coach en werknemers. Hij of zij zorgt er juist voor dat werknemers zich op hun gemak voelen en in hun persoonlijke ontwikkeling kunnen groeien. Binnen een team is de coach de vertrouwenspersoon, een functie die een teamleider niet moet gaan uitvoeren.

Optimaal resultaat

In een team is een goede leider een ‘must’. Iemand moet het team leiden om de beste resultaten te krijgen en de opdracht op tijd af te ronden. Een zelfsturend team functioneert als een kip zonder kop. Geheid dat er onderling frictie ontstaat, wat de samenwerking en het afronden van de opdracht niet ten goede komt.Bron: penoactueel.nl
Foto door: PublicDomainPictures (Pixabay.com)

Verander vandaag nog,
vraag Charles om advies!
Ik nodig Charles uit voor een vrijblijvend maar verhelderend gesprek